Email mini-tréning 3. rész

Ez a 3., befejező rész, arról szól, hogyha már elindultál, rajta vagy az utadon, akkor milyen dolgok segíthetnek, ösztönözhetnek arra, hogy végig is csináld azt…

De először is, mit csinálj végig?

Erre mindenkinek saját magának kell megtalálni a választ, vagyis ki kell tűznie a célt, amit már az előző részben is említettem. Ez a cél határozza meg az irányt, hogy várhatóan meddig tart, mekkora erőfeszítést, energiát kell beletenni és egyáltalán hova szeretnél elérni. Persze mindezt lehet több lépcsőben, vagy fázisban is megtervezni, de akár ilyen, akár olyan célt vázolsz fel magadnak, a legfontosabb, hogy akkor fogsz tudni elérni bármit is, hogyha ezt a 0. pontot nem hagyod ki! Vagyis tényleg, valóban, igazából tudod mit szeretnél elérni.

És ez lehet, hogy első gondolatként csak az, hogy milyen nem akarsz lenni ezután, miket nem akarsz csinálni. Ezt is át lehet aztán fordítani szándékká, amelyből aztán célt és irányt tudsz készíteni.
Aztán ha ez már megvan, a következő, ami mindenképpen kell ahhoz, hogy végig is menj az úton az egy terv.

Mert mindig kell egy TERV..

Ezt azt hiszem filmekben is gyakran használják, nem véletlenül.
Mert hogy is érhetsz el bármit, ha nem tudod hogyan kezdj neki, hogyan menj lépésről lépésre. Vagyis tervezz, készíts a célokból feladatokat, határidőket, bontsd le a nagy falatokat kicsikre, ha a célod az, hogy valamin 5 éven belül akarsz változtatni, nézd meg mit érhetsz el 1, vagy fél év alatt. Ha tudod milyen állapotot akarsz elérni a végére, gondold át, milyen köztes lépcsői vannak annak az állapotnak. Ha tudod mit akarsz, de nem tudod hogyan, találd ki milyen eszközök kellhetnek hozzá. stb, stb, stb… A Körutazás az Életedben e-könyv Tervezés fejezetében erre találsz gyakorlatokat!


Aztán mi kell ha már tudod az irányt és van hozzá térképed is? Hát már „csak” végig kell menni hegyen, völgyön, vízen, földön, viharon, tűző napsütésben.

Tehát akkor is menni kell, ha könnyű és akkor is ha nehéz.

Ebben hogyan tudod magadat segíteni?
Hát először is a legkevésbé szeretem módon, folyamatos ellenőrzéssel. Vagyis a Tervedet szisztematikusan, hetente, havonta, kinek milyen távlatokra szól meg kell nézned, hogy állsz a feladatokkal.
Mi teljesült, mi nem, amikorra tervezted, ha nem teljesült, mit tehetsz, hogy a következő határidődre meg tudd csinálni? Az is lehet, hogy valami nem jó a tervbe? Akkor nézd át ilyen szemmel és bátran változtass.
A rossz tervet, ami nem a tiéd, azt úgysem fogod tudni végigcsinálni, csak szenvedsz tőle. Inkább engedj el valamit, és keress más utat. Ez nem szégyen, az a bátor ember, aki mer tanulni a hibáiból és újra tudja kezdeni ha kell.
Ehhez nézd meg a Körutazás az Életedben e-könyv Tervek követése és Újratervezés részét!

Aztán ha minden már megy, mint a karikacsapás, akkor mi okozhat még gondot? Mint minden folyamatban, az életünk változtatásában is

el fog jönni egy olyan pont, amikor megtorpanunk.

Ki előbb, ki később, személyiségtől, vérmérséklettől, a terv nehézségétől függően. Lehet, hogy valaki csak egy rossz szokásán akar változtatni, de az neki annyira nehezen megy, mint másnak szinte új életet kezdeni. Mert mások vagyunk, és lehet, hogy az a rossz szokás már kis korunk óta beidegződött. Egy dolgot nem szabad ilyen megtorpanásnál tenni: hibáztatni magunkat.

El kell fogadni, hogy nem megy mindenkinek, minden könnyen. Általában pont, amin ilyenkor változtatni szeretnénk, az fog a legnehezebben menni, mert az az a feladat az életünkben, amit meg kell tanulnunk!

Ezeket a felmerülő problémákat, elakadásokat először is tudomásul kell venni.
Mert amíg csak húzom, halasztom a velük való szembenézést, addig a tervem megvalósítását, a céljaim elérését is csak elódázom. Ha szembenéztem velük, akkor fogod tudni csak megtalálni a megoldást. Mert először át kell gondolni. Mi okoz nehézséget, az miben nyilvánul meg, egész konkrétan mit nem tudok megcsinálni, mivel nem tudok haladni. És egész pontosan azt mi okozza.

Ha ezeket kitalálod, akkor fogod megtalálni a megoldást, hogyan küszöböld ki és hogyan menj tovább, akár másik úton.


Végül pedig ami még nagyon fontos ahhoz, hogy végig is érj ezen a kijelölt úton az, hogy időként pihenj meg.

Kapcsolódj ki, pihentesd a fejlődést.

Töltekezz fel valamilyen egész más tevékenységgel, csinálj valamit, amit szeretsz és csak utána folytasd. Mert ha ezt kihagyod, akkor belefásulsz, hidd el még a változásba is bele lehet unni és fáradni.
Ilyen és hasonló ötleteket találsz Körutazás az Életedben e-könyv Megvalósítás rögös útján és az Elakadások részben is!

És a legvégére plusz egy javaslat:
ha bármilyen kis eredményt elértél, dicsért meg magad és ünnepelj egy kicsit. Dicsérd meg magad hangosan, vagy dicsekedj el vele a szeretteidnek. Vagy lepd meg magad valamivel, amire már vágysz. Ez lehet valami tárgy is, de lehet egy fürdőtől kezdve egy óra saját magadra… Bármi, ami jól esik.

És így haladj tovább, néha akár áttérve egy másik útra, néha megpihenve, de kitartóan, szépen a saját tempódba.

Sok sikert és ha bővebben akarsz a témáról még olvasni, a már ismert helyeken megtalálsz:
Facebook, Blog, és nemsokára további izgalmas lehetőségekkel is érkezem!