Tanácsadás saját magadnak a jövőben

Ebben olyan tippeket és gyakorlatokat találsz, amelyek abban segítenek, hogy Te magad tudd átgondolni és lehetőleg megoldásokat találni a problémáidra.

Más néven ún. Ön-coaching gyakorlatokat.

Talán ez furcsának hangzik, hiszen az eddigi lépésekben olvasottakat is Neked kellett végigcsinálni. A különbség az, hogy eddig azért adtam egy keretet, amelybe „csak” a saját problémádat kellett bele-helyettesíteni. Itt viszont csak ötleteket adok, hogyan állj neki teljesen magadtól egy eset, kérdés, döntési helyzet, probléma, vagy az életedet átitató helyzet, elakadás megdolgozásához.

  1. Napló folytatás

Az első feladat, hogy próbáld folytatni és – legalább többé, kevésbé – folyamatosan írni a naplót (legalábbis, ha elkezdted, ha nem, akkor sosem késő elkezdeni).

És ne csak azt írd le, hogy mi történt veled, hanem azt is, hogy mit éreztél, mi okozott örömöt, mi bánatot, mit tanultál egy-egy esetből, napból, ki, mi segített, támogatott, ki, mi hátráltatott.

Mert ezek segíteni fognak a következő probléma, feladat, nehéz élet helyzet megoldásához is.

2. Valóságot észlelni

Az alábbiakat érdemes átgondolni, amikor valamit meg akarsz érteni, oldani, feldolgozni:

  • Kérdéseket tegyünk fül magunknak, az eset tisztázása, mi történt valójában
  • Igyekezzünk a valóságot észlelni

Ehhez ajánlom Byron Katie: A Munka módszerét bemutató cikkemet is.

3. Visszajelzések kérése, meghallgatása

Kérd meg bátran a családodat, kollégádat, esetleg főnököd, vagy beosztottad, hogy adjon visszajelzést rólad, a munkádról, viselkedésedről. Mi jó, mi nem tetszik, mit szeretnek benne…

Ha olyat mondanak, ami nem tetszik, ne kezdj el vitatkozni rajta, csak köszönd meg, aztán gondold át. Ha nagyon nem tudod elfogadni, vagy megérteni, akkor kérdezd meg, mire alapozza, kérj példákat.

4. Módszerek testreszabása

Nincsenek tévedhetetlen módszerek, de jó alapot mutathatnak nekünk, viszont csak Mi tudjuk „testre szabni”, vagyis úgy használni, ahogy nekünk a legtöbbet segít.

5. Mindig legyenek céljaink, régieket csináljuk, újakat találjunk

Folyamatosan, lépésenként hajtsd végre az életed céljához, jobbá tételéhez, az álommunka eléréséhez általad kitűzött célokat. Ha teljesítetted, tűzz ki újakat, ha valami okafogyottá vált, vagy nem tűnik úgy, hogy előbbre visz, akkor töröld nyugodtan és keress mást.

A cikk szerzője: Szikora Emese

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Az Én Utam célja, hogy megtaláld az életedben azokat a területeket, ahol nem érzed jól magad a bőrödben, majd végig segítsen egy folyamaton, amelynek a végén végre tényleg a SAJÁT életedet élheted.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A cikk a 7+1 lépés anyagot kiegészítő email-ben küldött mini-tréning utolsó része. A hírlevélben írtak szerint igényelhetsz hozzá egyszeri ingyenes 20 perces Skype tanácsadást. Ha szeretnél ezzel élni, kattints a hírlevélben található Skype konzultáció gombra!